4A REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

L'element clau de la Quarta Revolució Industrial són les fàbriques intel·ligents, que la seva principal característica és una major adaptabilitat a les necessitats de la producció i una millora en l'eficiència dels recursos.

ELS FUNDAMENTS DE LA QUARTA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL 

La Quarta Revolució Industrial suposa l’últim capítol, fins al moment, de les diferents revolucions industrials (primera, segona i tercera) que ha viscut la humanitat. En aquest quart cas, els fonaments sobre els quals s’aixeca són:

  • La internet de les coses.
  • Robòtica.
  • Dispositius connectats.
  • Els sistemes ciberfísics.
  • El «faci-ho vostè mateix» (cultura maker).
  • La fàbrica 4.0. (ciber fàbrica o smart-*industries).

La robòtica, com una de les branques més avantguardistes i innovadores de l’àmbit de l’enginyeria, juga en aquest context un paper de primera magnitud. S’espera que la nanotecnologia, la intel·ligència artificial, els drons i les impressores 3D serveixin per a modificar diferents aspectes de les nostres societats actuals.

Espais com la medicina, la genètica, la indústria d’alta precisió o les relacions laborals també sofriran un important impacte amb aquesta nova revolució industrial. 

Robótica genètica

ELS CANVIS EN EL MÓN LABORAL

Segons algunes previsions, es perdran 5 milions de llocs de treball en 15 països industrialitzats en els pròxims anys, a conseqüència de la robotizació i mecanització de cada vegada més tasques.

Aquesta possibilitat crea un espai d’incertesa, atès que seran molts els treballadors i treballadores als quals afecta l’expansió d’un nou model productiu.

No obstant això, gràcies a la Quarta Revolució Industrial, també s’obriran noves finestres d’oportunitat, amb l’aparició de nous mercats per a la mà d’obra.

En aquest sentit, s’espera que amb els nous avenços apareixen noves professions les tasques de les quals se centrin en la producció d’aquestes noves tecnologies, en les anàlisis de dades, relacionades amb capacitats digitals o en tasques comercials especialitzades en els nous productes.

També en àmbits de direcció, on serà clava la creativitat i la creació de noves idees i productes, en un mercat en constant canvi i ràpida obsolescència.

Robots a les fàbriques

LA ECONOMIA DEL PASSAT I DEL FUTUR                              

A més dels canvis en l’àmbit laboral, els avenços deixaran sentir, i en alguns casos ja ho ha fet, en molt diferents aspectes.

La nova economia que s’aveïna tindrà un alt component de digitalització.

De tal manera, es considera que alguns dels impactes que ja es poden percebre estan relacionats amb la volatilitat geopolítica, l’expansió d’internet i del cloud computing, els avenços en la computació i els Big Data, la popularització de l’economia col·laborativa, la flexibilitat del mercat laboral o la transició a unes economies més verdes, conscients de les limitacions dels recursos naturals.

S’espera, al costat d’aquestes repercussions, que apareguin unes altres, com el desenvolupament de noves formes d’energia, més netes, la proliferació de robòtica i automoció autònoma o, fins i tot, aspectes relacionats amb la ciberseguretat i els ciberatacs.

Aconseguir minimitzar els aspectes més negatius, al mateix temps que es maximitzen els elements positius, serà una de les principals prioritats que hauran de gestionar-se.